در بنا ها و بافت های قدیمی برای ورود و خروج هوا از معماری های زیبا و شگفت انگیزی همچون بادگیر استفاده میشد. اما در دنیای امروز کنترل ورود و خروج هوای تازه به دست سیستم تهویه هوای ساختمان صورت میگیرد. دستگاه های تهویه هوای ساختمان دارای انواع مختلفی میباشند و از نظر کاربردی مزایای متفاوتی نسبت به همدیگر دارند.
سیستم تهویه هوای ساختمان
سیستم تهویه مطبوع (Heating، Ventilation، and Air Conditioning) یا به اختصار HVAC به سیستمهای مختلفی اطلاق میشود. این سیستم ها برای انتقال هوا بین مناطق داخلی و خارجی ساختمانهای مسکونی و یا اداری و تجاری استفاده میشوند. برخی از این سیستم ها ممکن است علاوه بر انتقال هوا ، دارای مزیت های مختلفی مانند فیلتر هوا و سرمایش ، گرمایش باشند.
در واقع HVACها سیستمهایی هستند که محیط مد نظر شما را در زمستان گرم و در تابستان خنک میکنند؛ اما این دستگاهها تنها برای تغییر دما مورد استفاده قرار نمیگیرند، بلکه قادر به فیلتر و تمیز کردن هوای داخل ساختمان نیز هستند.
انواع سیستم های تهویه ساختمان
سیستم های تهویه هوای ساختمان را میتوان به شکل های مختلفی دسته بندی کرد. این سیستم های تهویه هوا از نظر نوع سیال مصرفی به سه دسته تقسیم میشوند.
- سیستم تهویه مطبوع تمام هوا
- دستگاه تهویه مطبوع تمام آب
- سیستم تهویه هوا – آب
همچنین دستگاه های تهویه هوای ساختمان از نظر عملکرد به سه دسته دیگر تقسیم بندی میشوند.
- دستگاه های سرمایشی (برودتی)
- سیستم های گرمایشی (حرارتی)
- دستگاه های دو فصلی گرم و سرد کننده
سیستم تهویه مطبوع تمام هوا
دستگاه تهویه مطبوع تمام هوا تقریبا کامل ترین سیستم تهویه هوای مطبوع است. این سیستم تهویه از دستگاههای مختلفی در طراحی خود بهره میبرد که برخی از آنها عبارتند از:
- دستگاههای تهیه آب سرد (چیلر) و آب گرم (دیگ آبگرم)
- دستگاه هواساز
- کویل
در این نوع سیستم های تهویه مطبوع، برای انتقال هوا از داخل به بیرون و بالعکس، از دستگاه هواساز مرکزی (a.h.u) استفاده میشود.
این دستگاه در محیطی بیرون از موتورخانه اصلی سیستم تهویه مطبوع تمام هوا نصب شده و سیال حاوی گرما و سرما به داخل کویل آن پمپاژ میشود. هوایی که با سرعت خیلی زیاد توسط فن از روی کویل عبور داده میشود، سرد و یا گرم شده و از طریق کانالهای سقفی به داخل محیطی که کانال کشی در آن انجام گرفته، هدایت میگردد. هوای عبور داده شده از روی کویل به صورت کامل تصفیه و میزان رطوبت آن تنظیم شده است.
سیستم تهویه ساختمان سرمایشی (برودتی)
خنک کردن محیط زندگی در فصلی مثل تابستان موضوع بسیار مهمی است، چرا که ارتباط مستقیمی با سلامت افراد دارد. در ساختمانهای مسکونی بزرگ و کوچک برای خنک سازی واحدها، معمولا از سیستمهایی استفاده میشود که با نام سیستم سرمایشی شناخته میشوند.
در واقع سیستم های سرمایشی به دستگاه های گفته گفته میشوند که برای خنک کردن یک محیط از آنها استفاده میشود. سیستمهای سرمایشی انواع مختلفی دارند که برخی از آنها عبارتند از:
- کولرهای آبی
- کولرهای گازی
- فن کویلها
- چیلرها
سیستم تهویه مطبوع تمام آب
سیستم های تهویه مطبوع تمام آب قادر به تغییر میزان رطوبت موجود در هوا نیستند. اما به دلیل حجم کوچک و همچنین هزینه راهاندازی کمتر در محیطهای زیادی به کار گرفته میشوند.
در این نوع سیستمها، سیال ناقل برودت، آب است. به این صورت که آب در یک موتورخانه توسط دستگاههای حرارتی گرم شده و برای گرم کردن محیط در فصول سرد سال مورد استفاده قرار میگیرند.
در فصول گرم سال نیز از دستگاههای آب سرد کن یا همان چیلر استفاده میشود تا دمای آب کاهش پیدا کرده و به سبب آن محیط خنک شود.
سیستم های گرمایشی (حرارتی):
برای تنظیم دمای یک محیط در فصول سرد سال به خصوص زمستان از تجهیزات مختلفی استفاده میشود. این تجهیزات همگی تحت عنوان تجهیزات سیستم گرمایشی شناخته میشوند. این تجهیزات در انواع مختلفی قابل دسترسی هستند.
اصولا هر سیستمی که توانایی گرم کردن یک محیط مثل ساختمان مسکونی را داشته باشد، سیستم گرمایشی نامیده میشود. یکی از معروفترین سیستمهای گرمایشی نیز بخاری نام دارد. در واقع بخاری به عنوان سادهترین سیستم گرمایشی ساختمان و محیطهای مسکونی و اداری شناخته میشود.
اما سیستم گرمایشی تنها به بخاری خلاصه نمیشود، بلکه سیستم های سرمایشی نسل جدید بدین گونه معرفی میشوند:
- سیستم گرمایشی موتورخانه
- دستگاه گرمایشی پکیج
- سیستم گرمایشی شومینه
- گرمایش از کف
- سیستم گرمایشی قرنیزی
- گرمایش از سقف
سیستم تهویه هوا–آب
در این نوع سیستم تهویه آب گرم و یا آب سرد تهیه شده در دستگاهها ، به داخل مبدل حرارتی اتاق ارسال شده و دمای محیط را تنظیم میکنند.
همچنین سیستم تهویه هوا–آب قادر است که عملیات جا به جایی هوای بیرون با هوای داخل را هم به خوبی انجام دهد تا هوای تمیز و بدون آلودگی به محیط منتقل کند.
سیستم های تهویه ساختمان دو فصلی (گرم و سرد کننده)
این نوع از سیستم های تهویه ساختمان، این قابلیت را دارا هستند که در فصول گرم هوای سرد و در فصول سرد هوای گرم را در محیط پخش کنند. در واقع این نوع سیستمها به سبب طراحی و تجهیزاتی که از آنها بهره میبرند، میتوانند در تمام فصول سال مورد استفاده قرار بگیرند.
برخی از تجهیزاتی که در سیستم های تهویه ساختمان دو فصلی استفاده میشوند، عبارتند از
- چیلر
- مینی چیلر
- فن کویل
- سیستم VRF
- هواساز
مقالات مرتبط:
۱۰ نکته نگهداری از کولر آبی در زمستان
هزینه تعمیر کولر به عهده مستاجر است یا مالک ؟
سرویس و نگهداری سیستم های سرمایشی
بهترین سیستم های گرمایشی ساختمان
10 راه برای خنک کردن خانه در تابستان
منبع : in.vitrinnet.com