در هر ساختمانی هزینه های مشترکی وجود دارند که باید از منبعی پرداخت شوند. از این هزینه ها میتوان به هزینه نگهداری مشاعات، قسمت های مشترک، نظافت و… اشاره کرد.
با گسترش آپارتمان نشینی، و افزایش هزینه های ساختمانی، شارژ ساختمان مطرح شد که نقد های زیادی به آن وارد شده است.
با افزایش یافتن زندگی آپارتمان نشینی مردم بیشتر با مفهوم آپارتمان نشینی آشنا شده اند؛ اما شارژ همچنان یکی از داغ ترین بحث ها میان ساکنین ساختمان است.
اما شارژ ساختمان چیست؟ باید صرف چه کارهایی شود؟ چه مواردی را شامل میشود؟ چگونه محاسبه می شود؟
این ها سوالات متداولی هستند که هنگام مواجه شدن با شارژ برای افراد ساکن در ساختمان پیش می آید.
شارژ ساختمان چیست؟
شارژ ماهانه یا هزینه های مشترک ساختمان، مبلغی است که ساکنین یک ساختمان به صورت ماهانه یا دوره پرداخت کنند تا هزینه قسمت های مشترک و عمومی ساختمان تامین شود. این هزینه ها عبارت اند از:
- هزینه نگهداری و تعمیرات تجهیزات ساختمانی
- هزینه نظافت و بهداشت ساختمان
- هزینه امنیتی ساختمان و نگهبان
- هزینه فضای سبز و باغبانی
- هزینه اداری
- هزینه مصرفی
پرداخت شارژ در قانون تملک آپارتمانها در سال 1343 به تصویب رسیده است و مدیر ساختمان مسئول جمع آوری این مبالغ می باشد.
در این رابطه بخوانید:
قانون پرداخت شارژ ساختمان |
پرداخت شارژ برای واحد های خالی چگونه است؟
طبق ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها تمام واحد های یک ساختمان، در صورتی که مورد استفاده قرار بگیرند یا نگیرند باید مبلغی را به عنوان شارژ ماهانه پرداخت کنند.
البته منظور از این شارژ، هزینه های جاری ساختمان مثل پرداخت قبوض مشترک نیست! بلکه منظور هزینه هایی مثل تعمیرات کلی ساختمان، مشاعات و… می باشد.
در این رابطه بخوانید:
محاسبه شارژ ساختمان |
شارژ ساختمان باید صرف چه مواردی شود؟
بر اساس ماده ۲۸ قانون تملک آپارتمانها شارژ باید صرف هزینههای مربوط به قسمت های عمومی و مشترک ساختمان شود.
شارژ صرف مواردی می شود که به بهبود عملکرد، نگهداری و ارائه خدمات عمومی ساختمان کمک می کند. هزینه این موارد بین ساکنین مشترک است و به دلیل اینکه باعث حفظ و افزایش کیفیت زندگی در ساختمان می شود، پرداخت آن الزامی است.
به طور کلی هزینه موارد زیر از طریق پرداخت شارژ تامین می شود:
-
نگهداری و تعمیرات عمومی:
این دسته از هزینه ها شامل تمامی هزینه های مربوط به تعمیرات آسانسور، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم های برقی و لوله کشی، بازسازی و نوسازی ساختمان می شود.
-
نظافت و بهداشت:
هزینه های نظافت و بهداشت شامل نظافت قسمت های مشاع و عمومی ساختمان از جمله راه پله ها، راهروها، پارکینگ، لابی ساختمان، حیاط و دفع زباله های ساختمان می شود.
-
امنیت:
هزینه های مرتبط با حوزه امنیت شامل حقوق نگهبان و سرایدار، نصب و نگهداری دوربین های مدار بسته، سیستم های امنیتی و دزدگیرها می شود.
-
فضای سبز و باغبانی:
فضای سبز اطراف ساختمان و تزئینات نیز هزینه های مخصوص به خود را دارند مانند: خرید و کاشت درختان و گیاه های جدید، هزینه های نگهداری از درختان و گل و گیاه ها، هرس کردن درختان، سم پاشی گیاهان.
-
هزینه های اداری و مدیریتی:
هزینه های اداری و مدیریتی ساختمان شامل حقوق مدیر و هیئت مدیره، جلسات و تصمیم گیری ها، حسابداری و ثبت اسناد مالی، کار های حقوقی و قانونی می شود.
-
هزینه های مصرفی:
هزینه های مصرفی مانند هزینه مصرف برق، آب و گاز قسمت های مشاع ساختمان مانند پارکینگ، راهرو و لابی می شود.
همچنین هزینه های مربوط به تامین آب برای گل و گیاه، باغچه و آبیاری در این دسته قرار می گیرد.
-
هزینه های بیمه ساختمان:
هزینه بیمه آتش سوزی، حوادث طبیعی، مسئولیت مدنی در این دسته از هزینه ها قرار دارد؛ البته لازم به ذکر است که بیمه کردن ساختمان از مهم ترین وظایف مدیر ساختمان به شمار می رود زیرا بیمه نبودن ساختمان ممکن است زیان های جانی و مالی جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند.
وظیفه مشخص کردن مبلغ هر یک از این هزینه ها و سهم هر واحد از این مبالغ و دریافت و جمع آوری این هزینه ها بر عهده مدیر ساختمان می باشد.
لازم به ذکر است که این هزینه ها باید به صورت کاملا منصفانه بین ساکنان ساختمان تقسیم شود تا ساکنین بتوانند به بهترین نحو ممکن از خدمات و تجهیزات موجود در ساختمان استفاده کنند.
در این رابطه بخوانید:
آیا مدیریت ساختمان باید شارژ بدهد ؟ |
تکلیف واحدی که شارژش را نمیدهد چیست؟
طبق ماده 10 قانون تملک آپارتمانها در صورتی که واحدی از پرداخت شارژ ماهیانه سر باز زد، هیئت مدیره میتواند با پر کردن اظهارنامه مبنی بر عدم پرداخت حق ماهیانه و درج مبلغ بدهی به طور حقوقی درخواست پرداخت شارژ کند. اگر مشترک باز هم شارژ خود را پرداخت نکرد، مدیر میتواند با مراجعه به مراجع قضایی از او شکایت کند و از هرگونه امکانات عمومی مجتمع او را محروم سازد.
آیا شارژ شامل هزینه های اضطراری می شود؟
بله، بخشی از شارژ برای حوادث از پیش تعیین نشده و ناگهانی مانند تعیرات فوری و حیاتی، در حسابی جدا ذخیره می شود تا در صورت وقوع حوادث به سرعت قابل دسترسی و برداشت باشد.
شارژ ساختمان چگونه محاسبه میشود؟
نحوه محاسبه شارژ را می توانید در مقاله روش های محاسبه شارژ ساختمان مطالعه کنید، اما اکنون به طور کلی نحوه محاسبه شارژ را برای شما توضیح خواهیم داد.
روش های مختلفی برای محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد که در جلسات مجمع عمومی مالکین و هیئت مدیره بر سر نحوه محاسبه آن تصمیم گیری می شود و طبق آن ساکنین موظف به پرداخت شارژ خود هستند.
روش های محاسبه شارژ ساختمان عبارتند از:
- شارژ واحدی
- شارژ متراژی
- شارژ نفری
- شارژ بر اساس تعداد نفرات و متراژ
- شارژ بر اساس واحد و تعداد نفرات
- شارژ بر اساس واحد و متراژ
- شارژ بر اساس نفر، واحد و متراژ
- شارژ نفر متراژی
پرداخت شارژ بر عهده مالک است یا مستاجر؟
بر اساس قانون هزینه ی تعمیرات کلی و اساسی ساختمان بر عهده مالک است؛ اما پرداخت هزینه های جزئی که صرفا برای استفاده بهتر از واحد می باشد بر عهده مستاجر است.
اما شارژ ماهیانه که توسط مدیر و مجمع عمومی تعیین شده را مستاجر باید بپردازد.
در این رابطه بخوانید: