مهمترین موضوع در در بحث اجاره و رهن خانه، عقد قرارداری به نام اجاره نامه است. اجاره نامه انواع مختلفی دارد و از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا در صورتی که اجاره نامه شما توسط مشاور املاک نوشته شود و امضا دو شاهد در آن موجود باشد، هم از بروز بسیاری از مشکلات حقوقی پیشگیری میشود و هم از حمایت قانون در صورت بروز مشکل برخوردار هستید.
در این مقاله به بررسی انواع اجاره نامه در حوزه املاک میپردازیم. با ما همراه باشید.
اجاره نامه چیست؟
طبق قانون اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک عین منافع عین (مانند ملک) مستاجره می شود. بنابراین شخص اجاره دهنده ( موجر) در ازای مبلغی، ملکی را در اختیار شخص اجاره کننده (مستاجر) میگذارد. به قراردادی که دارای مشخصات و توافقات میان مستاجر و موجر میباشد، اجاره نامه گفته میشود.
نکات مهم در نوشتن اجاره نامه
در اجاره نامه باید نکات زیر رعایت شوند:
- باید تمامی مفاد قوانین به روشنی ذکر در حول محور قرار داد ذکر شود
- ذکر مدت قرارداد
- اطلاعات دقیق طرفین قرارداد اجاره به همراه آدرس دقیق محل کار یا سکونت
- تنظیم قرارداد در ۲ الی ۳ نسخه در صورت نیاز
- اشاره به مراجع ذی صلاح جهت حل اختلافات
انواع اجاره نامه
به طور کلی اجاره نامه به 3 دسته تقسیم میشود:
- اجاره نامه رسمی
- اجاره نامه دستی
- اجاره نامه بنگاهی
اجاره نامه رسمی :
در این نوع اجاره نامه طرفین قراردارد باید با مراجعه به دفتر اسناد رسمی اقدام به ثبت اجاره نامه کنند. از آنجایی که این روش زمان زیادی میبرد یا در مواردی پرهزینه است، عقد قرارداد به صورت دستی معمول تر است. البته با ثبت اجاره نامه به صورت رسمی، اجاره نامه به عنوان سندی رسمی شناخته میشود.
اجاره نامه دستی :
نوشتن قرارداد به صورت دستی پس از توافق بین طرفین قرارداد بدون مراجعه به دفاتر رسمی انجام میشود. با این حال در تنظیم دستی اجاره نامه ممکن است موارد قانونی به طور کامل رعایت نشود و پیگیری های قانونی در آینده دشوار باشد.
اجاره نامه بنگاهی :
این اجاره نامه در بنگاه مشاور املاک در فرم هایی که مورد تایید اتحادیه املاک هستند نوشته میشود. از نظر قانونی مطمئن تر است و نکات حقوقی در آن رعایت میشود. در اجاره نامه بنگاهی میتوانید کد رهگیری دریافت نمایید. اما با توجه به وضع مالیات بر اجاره بسیاری از موجرین از انجام این مرحله صرف نظر میکنند.
هزینه نوشتن اجاره نامه در بنگاه بطور قانونی یک چهارم مبلغ اجاره واحد مورد نظر میباشد.
مقالات مرتبط:
تفاوت قولنامه و مبایعهنامه
مراحل انتقال سند آپارتمان
تبدیل مبلغ رهن به اجاره
10 نکته مهم هنگام خرید و اجاره آپارتمان
انواع تخلف و کلاهبرداری در حوزه مسکن