در سال های اخیر اداره مالیاتی کشور، مبلغی را به عنوان مالیات بر درآمد اجاره ملک از مالکان دریافت میکند. از طرفی رئیس سازمان امور مالیاتی شهر و استان تهران گفته است :« همه مالکان املاک اجارهای چه مسکونی و چه تجاری و اداری باید اظهارنامه مالیاتی پرکنند، در غیر اینصورت از شرایط معافیت خارج میشوند. » بنابراین بهتر است مالکان املاک از قوانین مالیات بر در آمد اجاره، نحوه محاسبه و شرایط معافیت آن مطلع شوند.
در این مقاله به بررسی مالیات بر درآمد اجاره در حوزه مسکن میپردازیم. در ادامه با همساده ها همراه باشید.
مالیات بر درآمد اجاره چیست؟
به طورکلی مالیات به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود. مالیات مستقیم از درآمد و دارایی شخص گرفته میشود. اما مالیات غیر مستقیم بر روی کالاها و اجناس وضع شده و توسط خریدار پرداخت میشود که نمونه آن را در خرید های روزانه خود دیده اید.
مالیات بر درآمد اجاره ملک ، از انواع مالیات مستقیم است که از فرد اجاره دهنده ملک اخذ می شود و مهلت پرداخت آن، تا 31 تیر ماه همان سال میباشد. این مالیات مشمول هر نوع ملک از جمله تجاری و مسکونی میشود و کاربری ملک تفاوتی در پرداخت مالیات ندارد .
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره
ماده 53 مالیاتهای مستقیم:
درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار میگردد عبارت است از کل مالالاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر بیست و پنج درصد(25%)بابت هزینهها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.
- نحوه محاسبه طبق مصوبات مجلس در سال 1401 به صورت زیر میباشد :
درآمد سالیانه مشمول مالیات | درصد مالیات |
تا 50 میلیون تومان | 15 درصد |
50 تا 100 میلیون تومان | 20 درصد |
بیشتر از 100 میلیون تومان | 25 درصد |
شرایط معافیت
1. معافیت زیربنا:
این مورد به متراژ ملک و شهر محل سکونتتان بستگی دارد. اگر زیربنای مفید ملک شما در شهر های غیر از تهران زیر 200 مترمربع باشد از پرداخت مالیات معاف هستید. اگر ساکن تهران هستید متراژ ملک باید زیر 150 مترمربع باشد.
2. قانون مداران مشمول معافیت:
هر مالک مجتمع مسکونی بالای سه واحد استیجاری که تمامی قوانین الگوی مصرف توصیه شده مسکن را رعایت کرده باشد، در طول مدت اجاره از تمامی مالیات معاف خواهد بود.
3. فقط درآمد اجاره دارم:
کسانی که جز درآمد حاصل از اجاره ملک درآمد دیگری ندارند، از پرداخت مالیات اجاره معافند.
4. معافیت خانوادگی:
طبق قانون هر واحد مسکونی در اختیار پدر یا مادر ، همسر یا فرزند یا اجداد و نیز افراد تحت تکفل فرد ( در صورت سکونت در یک واحد) اجاری تلقی نمی شود مگر این که به موجب اسناد و مدارک ثابت شود که اجاره پرداخت می شود.
5. همکاری با دولت:
هرگونه وجه دریافتی از تمامی نهاد های دولتی و نیمه دولتی که در جهت احداث، نوسازی، به سازی و باز سازی و یا پرداخت غرامت به موجب ساخت در محل سکونت، صورت گرفته باشد، در مبالغ درآمدی املاک محسوب نمی شود.
6. معافیت در زمان تخلیه:
مالک پس از فروش ملک خودش تا 6 ماه فرصت تخلیه دارد و در اظهارنامه مالیاتی، معاف از مالیات بر درآمد است.
مطالب مرتبط:
اجاره نامه و انواع آن
تغییر کاربری ساختمان چیست؟
سند وکالتی ملک چیست؟
مراحل انتقال سند آپارتمان
۱۰ نکته مهم هنگام خرید و اجاره آپارتمان
تفاوت قولنامه و مبایعهنامه