رایزر چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

بهترین نرم افزار آپارتمانها

رایزر ساختاری است که به صورت عمودی اجزای ساختمان را به ارتفاع می‌رساند. این تعریف برای برای فهمیدن عملکرد رایزر نامفهوم است. در ادامه با ما همراه باشید تا اجزا، انواع و نحوه کار این سیستم را باهم بررسی کنیم.

طرز قرارگیری رایزر در ساختمان

انواع رایزر

رایزر ها شامل دو طبقه بندی جهت عبور تاسیسات مکانیکی و الکتریکی هستند. در هنگام نصب و راه اندازی این دو نوع باید به این نکته توجه کرد که هیچکدام از رایزرها نباید با یکدیگر برخورد کنند و همچنین باید به خوبی عایق شوند. عایق سازی این تاسیسات جهت حفاظت از عوامل محیطی و عدم ایجاد آسیب به این سازه در طول زمان می‌شود.

رایزرها می‌توانند از جنس پلیمر، فلزات مقاوم، گالوانیزه، پلی اتیلن و UPVC باشند.

رایزر آب

این رایزرها در سیستم آبرسانی کاربرد دارند و آب مصرفی ساختمان را تامین میکنند. این تامین آب به دو صورت صورت می‌گیرد.

در حالت اول، لوله کشی از پایین ساختمان و از کنتور شروع می‌شود و تا بالای ساختمان ادامه می‌یابد. سپس انشعاب هر ساختمان از لوله اصلی رایزر جدا می‌شود.

حالت دوم مخصوص ساختمان های است دارای مشکل فشار آب هستند. در این ساختمان ها در طبقه بالا (ترجیحا سقف)، یک منبع آب قرار میگیرد و رایزر دقیقا برعکس حالت اول از بالا به پایین کشیده‌می‌شود.

رایزر فاضلاب

این نوع رایزرها در نواحی مختلف خانه از جمله حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه کار گذاشته می‌شوند تا پسماند طبقات را به لوله فاضلاب اصلی انتقال دهند. در این رایزرها بدلیل جاری بودن مواد اسیدی و چرب استفاده از لوله های مقاوم در برابر خوردگی مانند پولیکا استفاده می‌شود.

رایزر برق ساختمان

این رایزر در هر دو بخش جریان برق قوی و ضعیف کاربرد دارد.

عبور کابل برق برخی از ابزار الکتریکی مانند تلفن، آیفون، دوربین مدار بسته، آنتن مرکزی و سیستم اعلام حریق نمونه هایی از کاربردهای رایزرها در جریان برق ضعیف می باشند. همچنین در جریان برق قوی نیز برای عبور کابل های برق با ولتاژ بالا کارایی دارند.

در هر طبقه از ساختمان یک جعبه تقسیم بر روی لوله های رایزر با جریان برق ضعیف و جریان برق قوی قرار گرفته‌است. به وسیله این جعبه تقسیم کابل های موجود به راحتی قابل مشاهده و دسترس هستند و در صورت نیاز می توان آن ها را تعمیر و یا تعویض نمود.

نحوه قرارگیری

این سازه ها باید در میان دیوار های داخلی ساختمان و با فاصله مطمئن از یکدیگر نصب شوند.

رعایت فاصله مناسب میان لوله های آب و برق جهت جلوگیری از برخورد و آلودگی آب مصرفی توسط پساب های فاضلاب ساختمان است.

حفظ فاصله ایمنی میان رایزر آب و برق و پوشش آن ها، جهت جلوگیری از برق گرفتگی می باشد. بدین صورت که در صورت شکستگی، پوسیدگی و یا نشتی آب و ارتباط با رایزر برق، ساکنین درون ساختمان دچار برق گرفتگی نشوند.

از دیگر نکات فنی مهم قرار نگرفتن رایزرها در مکان هایی مانند اتاقک برق و چاه آسانسور می باشد.


درباره تاسیسات ساختمانی بیشتر بخوانید:

نشت آب از طبقه بالا

اقدامات هنگام شکستگی لوله

درخواست کنتور برق 1402

تصویر سپهر یعقوبی

سپهر یعقوبی

عضو تیم تولید محتوای همساده ها، علاقه مند به حوزه کامپیوتر و مسائل چالش بر انگیز.
0 0 رای ها
این مقاله چقدر برای شما مفید بود ؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها