دیوار سبز که با نام های باغ عمودی و دیوار زیستی نیز شناخته میشود، از اجزای جدید دکوراسیون و استفاده از گیاهان در منازل و ساختمان ها است. این دیوارها اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. در این مقاله بیشتر راجع به دیوار سبز توضیح میدهیم.
دیوار سبز چیست؟
دیوار سبز به پنلهایی گفته میشود که بر روی دیواره ساختمان نصب میشوند و گیاهان با سیستم کشت هیدروپونیک بر روی آن قرار میگیرند. این پنل ها میتوانند اندازه یک تابلوی نقاشی و یا به بزرگی یک دیوار باشند. این ساختار جایگزین مناسبی برای گلدان های گل شدهاند، به طوریکه نگهداری از آن ها ساده تر و جلوه و کارایی آن نیز بیشتر است.
انواع باغ عمودی
- نمای سبز
در این ساختار ریشه گیاه رونده در زمین قرار میگیرد و بر روی نمای ساختمان شروع به رشد میکند. این ساختار احتمال آسیب به مصالح ساختمان و نم و رطوبت زدگی را بالا میبرد.
- مدولار
در این سازه اسکلت هایی از جنس استیل گالوانیزه جهت بالا رفتن گیاه رونده بر روی سطحی قرار میگیرد. این اسکلت ها قابلیت انعطاف و ایجاد اشکال مختلف جهت زیبایی بیشتر دیوار سبز شما را دارند.
- کابلی
یک گلوله فولادی ضد زنگ توسط یک پیچ به سطح متصل میشود و میان آن ها کابل هایی قرار میگیرد که گیاهان رونده بر روی آن ها رشد میکنند.
- شبکه ای
سازه این سیستم مشابه با سیستم کابلی اما به صورت مشبک، و با تکیه گاه فولادی است و تنوع طراحی بیشتری دارد. این سیستم بیشتر مناسب گیاهانی است که رشد آهسته دارند.
- هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک یک سیستم کشت بدون نیاز به خاک است. در این روش گیاه در آب قرار میگیرد و توسط تجهیزات هوشمند، مواد مورد نیاز گیاه در آب تزریق میشود.
دیوار های خزه ای مانند ساختار های مدولار هستند با این تفاوت که گیاهان بکار رفته در آن ها خزه و سایر گیاهان میباشند. در مقاله مرتبط با “ماس وال” بیشتر به این دیوار خواهیم پرداخت.
مزایای دیوار سبز
- افزایش کیفیت هوا
یکی از مهم ترین مزایای باغ عمودی، تصفیه طبیعی هوای محیط است. هوای بسیاری از شهرهای پر جمعیت از سطح کیفیت پایینی برخوردار است در نتیجه وجود این المانها چه در نما چه در داخل ساختمان، باعث افزایش کیفیت هوا میشود. وجود این گیاهان با جذب و تصفیه موادی مانند فرمآلدهید، کربن مونوکسید، ترکیبات فرار آلی و بنزن به سلامت افراد کمک بسیاری میکند. همچنین این دیوارها نسبت به گیاهان گلدانی با راندمان بسیار بالاتری سموم هوا را تصفیه میکنند.
- کاهش مصرف انرژی
باغ عمودی هم در داخل و هم در نمای ساختمان به پایین نگه داشتن دمای ساختمان کم بسیار زیادی میکنند. این اختلاف دما تا 10 درجه میتواند وجود داشته باشد. گیاهان با مکانیسم تبخیر و تعرق و جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب به دیوار ساختمان، به پایین ماندن دما کمک میکنند. در نتیجه در تابستان میزان مصرف انرژی جهت سرمایش محیط، کاهش مییابد.
- عایق طبیعی صداهای مزاحم
وجود دیوار سبز در نمای ساختمان باعث ایجاد یک عایق طبیعی صدا میشود که صدا های مزاحم و ناهنجار محیط را به داخل راه نمیدهد. وجود گیاهان حتی در حاشیه اتوبان و جادهها به طور طبیعی صداهای با فرکانس بالا را جذب میکند. این باغ های عمودی نیز مکانیزمی مانند گیاهان حاشیه جاده ها دارند.
برای اطلاع از نحوه نگهداری و مراقبت از دیوار سبز میتوانید به مقاله “مراقبت و نگهداری از دیوار سبز” مراجعه کنید.
نکات و انوع گیاهان دیوار سبز
برای انتخاب گیاهانی که میخواهید بر روی باغ عمودی خود بکار ببرید باید به نکات زیر توجه کنید.
- سازگاری گیاه با شرایط منطقه
- میزان نور محیط
- دمای محیط در حالت عادی
- میزان بارندگی برای باغ عمودی خارج ساختمان
- رطوبت محیط
گیاهانی که بر روی دیوار زیستی خود استفاده میکنید باید با شرایط بالا سازگاری داشته باشند. از پر استفاده ترین گیاهان این سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کروتون
گیاهی با رنگ های متنوع که به زیبایی باغ شما کمک بسیاری میکند. این گیاه به نور غیر مستقیم و متوسط نیاز دارد. کروتون بهتر است در میانه دیوار زیستی کاشته شود، زیرا که به اطراف پخش میشود.
- مارانتا
گیاهی نسبتا حساس اما بسیار زیبا که با برگهای چند رنگ خود جلوه فوق العاده ای به دیوار سبز شما میدهد. این گیاه به هوای خنک و نور متوسط غیرمستقیم نیاز دارد.
- پتوس
این گیاه به دلیل رشد آبشاری معمولا در حاشیه دیوار زیستی کاشته میشود. برگ های خالدار زیبا و پهن این گل، نگهداری ساده و نیاز به نور کم این گیاه را بسیار پرطرفدار کرده است.
- سرخس
سرخس ها برای دیوارهای سبز خارج ساختمان انتخاب بسیار مناسبی هستند. متعادل کردن دمای اطراف از خواص بسیار جالب سرخس ها است.
- برگ انجیری
به دلیل داشتن شکل خاص برگ ها و نگهداری ساده محبوبیت بسیار بالایی دارد.
درباره دیوار سبز و گیاهان آپارتمانی بیشتر بخوانید:
محبوب ترین گیاهان آپارتمانی
ساخت باغچه آپارتمانی
نحوه صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی